Léteznek külső módszerek, külsőnk megszépítésére. Gondolok itt a bőr különböző termékekkel való ápolására. Sokan csak ebben gondolkodnak, amikor fiatalosan szeretnének kinézni.

Vannak belső módszerek is, ezek közül az egy a táplálékkiegészítők fogyasztása, amelyekkel csökkenthetjük a bőr öregedési folyamatait. Ilyenek pl. a C-vitamin, E-vitamin, Q10 koenzim, hyaluron tartalmú termékek.

Amiről most szeretnék beszélni, a belső szépítő, fiatalosság megtartó módszerekhez tartozik, de egy nehezebb útja annak. Nehezebb, mivel több erőfeszítést igényel annál, hogy csak bekapok egy kapszulát.

A mozgás, mozgáskultúra, és belső egyensúly megtalálása, konkrétabban a jóga.

Amikor meghallják az emberek a jóga szót, szinte csak a torna része jut eszükbe róla, vagyis az ászanák gyakorlása. Azonban ez a jógának csak egy része. Teljessé akkor válik, amikor együtt végzik a légző és meditációs gyakorlatokkal. Test, szellem és lélek egyensúlyát lehet elérni a jóga gyakorlásával.

Ezen cikkben nem megyek bele mélyebben a jóga rejtelmeire, hiszen rengeteg írás van róla az  Interneten. Csak a testre gyakorolt hatását fejtem ki.

Meggyőződésem, hogy az összes sport és torna közül az ászanáknak van a legjótékonyabb testre gyakorolt hatása.

ránctalanító jóga

A több ezer éves múltra visszatekintő jóga néhány, a fizikai testre gyakorolt pozitív hatása:

Állóképesség növekedés
Aki jógázott tudja, egyáltalán nem könnyű szabályosan végrehajtani egy ászana sort. Sokszor évek kellenek hozzá. Még szerencse, hogy mindegyik ászanának van könnyített változata is 😊 Ez alatt az idő alatt megerősödnek az izmok, rugalmassá válik a test. Ki ne szeretne hajlékonyabb lenni?

Méregtelenítés
Ászanák gyakorlása közben hő termel a test, és megjelennek az izzadságcseppek is a bőrön. Főként, ha úgynevezett „hot” jógát gyakorlunk. Ebben az esetben felfűtött és akár felpárásított teremben jógázunk. A méregtelenítő hatás így megtöbbszöröződik.

Alakformálás, fogyás
Huzamos jógázás egyik legszembetűnőbb hatása, hogy a test elkezd formálódni, esetenként fogyni, főleg, ha az étkezésre is odafigyel az ember. Az izomzat elkezd fejlődni, szálkásodni és gyönyörű szép tónusossá válni.

Stresszoldás
A jóga stresszoldó hatásairól könyvek szólnak. Teljes mértékben el tudunk lazulni jógázás közben és ki tudjuk ereszteni a felhalmozódott stresszt, idegességet. A jóga utáni stresszmentesség, a nyugalmi állapot hihetetlenül jó érzés. A légzőgyakorlatok által a szervezettbe juttatott oxigén árasztja el a gyomrot és a létfontosságú szerveket is. Ráadásul a gondolatinkat is képesek leszünk kontrollálni.

Jobb emésztés
Amikor ászanákat végzünk a csavaró és nyújtó, vagy fordított testhelyzetű gyakorlatok által a szervek nyomás alá kerülnek. Köztük a gyomor, az emésztő rendszer is. Ilyenkor a vér kiáramlik a szervekből, majd hirtelen friss vér árasztja el őket. Ez által frissül a vérellátás, felfrissülnek a szervek is, hiszen az oxigéndús vér jótékony hatással var rájuk. Az úgynevezett gyomorlégzés ezt a célt is szolgálja. Hosszútávú hatása, hogy rendbe jön az emésztés.

Ragyogóbb bőr, fiatalos kinézet
Mindenki szeretne fiatalosabb, ránctalanabb kinézetet. A jógának egyik hihetetlen „mellékhatása” hogy megszépíti a bőrt és csökkenti az öregedési folyamatot. A szervek jobb működése kihat a külsőre is. Megfelelő vízmennyiség fogyasztásának betartása mellett valóban ránctalanító hatása van. A nyújtó gyakorlatok csökkentik a kromoszómák végein található telomerek rövidülését, ez által több ideig lesz aktív a sejt, tovább lesz képes osztódni. Így csökken az öregedési folyamat. Ez magával hozza a ráncok későbbi kialakulását, elmélyülését. A test kívül is „megfiatalodik”, láthatóan megszépül, a bőr ragyogóbb lesz.

A jóga felbecsülhetetlent értéket képvisel, mai rohanó világunkban és a ránctalanító hatása már csak ráadás 😊

Áldás és Béke!