Bár senki nem szereti megtapasztalni az öregedés jeleit, amennyiben ez lassan történik, úgy még valamennyire feldolgozható és elfogadható. Azonban vannak, akik háromszor gyorsabban öregszenek, mint a velük egyidősek. A biológiai életkor nagy hatással van a kinézetre is. Ezért történhet az, hogy egyesek fiatalabbnak, mások öregebbnek látszanak a koruknál.

 

Korai ráncosodás

Az első apró ráncok általában 25 éves kor felett jelentkeznek, azonban káros tényezők hatására hamarabb is feltűnhetnek. A korai ráncosodás jelei a következők lehetnek: állandó száraz, olykor hámló bőr, pigmentfoltok és ráncok megjelenése. Ezeket nemcsak a káros környezeti hatások okozhatják, hanem a hormonháztartás zavarai is. A bőr minőségét befolyásolhatja az egészségtelen és kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a fényvédelem hiánya, valamint a sok stressz és a káros szenvedélyek is.

 

Táskák szemek

A szemeink körül lévő bőr vékony és érzékeny, így hamar meglátszanak rajta a belső és külső hatások, mint például a stressz, a fáradtság, a kialvatlanság, a sok sírás, valamint az UV-sugárzás is. A szem körüli táskákat nem egyszerű eltüntetni és látványosan öregítenek is. Bár egy idő után elkerülhetetlen, hogy ezen a területen ne ereszkedjen meg a bőr, amennyiben a negyvenes éveink előtt alakulnak ki, úgy érdemes kivizsgáltatni magunkat, hogy szervezetünkben minden rendben zajlik-e. Vannak azonban esetek, amikor a beesett, táskák szemek az arc anatómiájának eredménye lehet.

 

Rendszertelen menstruáció

A rendszertelen menszesz a korai menopauza tünete is lehet. A klimax körülbelül 45-55 éves korban jelentkezik, viszont van, akinél ennél korábban jelennek meg az első tünetek. Amennyiben 40 éves kor előtt tapasztaljuk, utalhat a belső szervek idő előtti öregedésére is. A korai menopauza tünetei a következők lehetnek: gyakori hangulatingadozás, hőhullámok, hidegrázás, álmatlanság. Amennyiben kiszámíthatatlan a menstruáció ebben az időszakban, úgy érdemes menstruációs kelyhet magunknál tartani.

 

Izomtömeg csökkenése

Amennyiben nem mozgunk rendszeresen, úgy hamar nehezünkre eshet a lépcsőzés, cipekedés, cipőfűző kötés és egyéb, hasonló hétköznapi feladatok. Ha ez mind kihívást jelent 40 éves korunk előtt, úgy jelentős különbség lehet a dátum szerinti és a biológiai életkorunk között. Viszont ezt a folyamatot rendszeres edzésekkel le lehet lassítani, passzív életmóddal pedig fel lehet gyorsítani.

 

Korai kopaszodás

A korai öregedés egyik jele lehet a hajhullás, kopaszodás is. A normál hajvesztés naponta körülbelül 50-120 hajszál. Amennyiben ennél több hullik ki, vagy a fejtetőn látványos folt keletkezik, úgy korai öregedésre lehet gyanakodni. Érdemes minél hamarabb kivizsgáltatni ezt a problémát, ugyanis hormonális okok állhatnak a háttérben.

 

Alvászavar

Az alvászavar is kapcsolódhat a korai öregedéshez, mégpedig úgy, hogy a kortizolszint megemelkedik, ennek következménye pedig, hogy nehezebben tudjuk átaludni az éjszakát és korábban ébredünk. Ez viszont főleg a 60 év kor felettiekre jellemző.