A tartós stressznek rengeteg mellékhatása lehet. Aki élt már át nehezebb időszakot, tapasztalhatta, hogy a haj és a bőr állapota is jelentősen romlani tud. De nézzük is meg, hogyan hat egészségünkre a stressz.

 

Pattanások alakulhatnak ki

 

A stressz és a pattanások kialakulása között erős összefüggés lehet. Számos kutatás kimutatta, hogy a feszültség hatására megnövekedhet a szervezetben a kortizol szint, amely hormonális változásokat produkálhat. Miután megemelkedett ez a stresszhormon, a faggyúmirigyek több zsírt termelhetnek. Ennek eredménye lehet a több pattanás, mitesszer. Mindemellett a stressz gyengítheti az immunrendszer védekező képességét, így tovább tarthat, amíg begyógyul a pattanások helye.

 

Amennyiben úgy érzed, hogy stresszesebb időszakon mész keresztül, úgy érdemes odafigyelned az egészséges táplálkozásra, a megfelelő bőrápolásra, továbbá megkeresni a számodra hatásos stresszkezelési technikákat.

 

Ráncosodást okozhat

 

Ha azt gondoltad, hogy a ráncok kialakulásáért csakis a korod, valamint az UV-sugárzás lehet a felelős, sajnos el kell keserítsünk, hogy nem így van. Egy San Francisco-i tanulmány kimutatta, hogy a sejtek, a krónikus stressz hatására gyorsabban öregedhetnek. Stressz hatására az agy neuropeptideket szabadít fel, amelyek károsíthatják a sejtmembránokat, ezáltal vízveszteséget okozva a bőrben.  Ez a kiszáradás vezethet az apró ráncokhoz, valamint a szem körüli sötét karikákhoz.

Ha folyamatosan stresszben élsz, úgy hamar felborulhat a hormonháztartásod, az anyagcseréd, aminek a következménye pedig alvásprobléma lehet, amely szintén elősegítheti a ráncok kialakulását.

 

Ránctalanító krém?

Amennyiben nem szeretnél idő előtt ránctalanításba kezdeni, úgy keress magadnak relaxációs lehetőségeket, mint például a jóga vagy a pilates. Igyekezz pihentetően aludni, továbbá megfelelően táplálkozni. Kiegészítésképpen pedig próbáld ki az Instantly Ageless ránctalanító krémet, amely már pár percen belül feszesebbé varázsolhatja a bőrödet. Ez a krém segíthet megakadályozni a vízvesztést, így megőrizheti a bőröd hidratáltságát.

 

Hajhullás tapasztalható

 

A harmadik leglátványosabb mellékhatása a stressznek, a hajhullás lehet. Ugyanis a bőrben, a stressz hatására a pórusok összehúzódhatnak és fokozódhat a verejték képződés. Ezáltal előfordulhat, hogy romlik a hajhagymák tápanyagokkal és oxigénnel való ellátottsága, fokozódik a fejbőr zsírosodása. Tartós stressz hatására a hajhagymák hirtelen felfüggesztik növekedési folyamatukat, és átlépnek nyugalmi fázisba, majd kihullanak. A hajvesztés ilyenkor a fejbőr egész területén látható, nem csak foltokban. A hajhullás bekövetkezhet a stresszes időszak alatt, de akár pár hónappal később is. A regenerálódási időszak is körülbelül ennyi ideig tarthat.

 

Amennyiben ezek a tünetek nem enyhülnek, úgy érdemes pszichológus vagy pszichiáter segítségét kérned, aki különféle stresszoldó módszereket tud ajánlani. A hajhullás, a bőr minőségének csökkenése sajnos negatív hatással lehet a hétköznapjaidra, így fontos, hogy még időben cselekedj. A jó hír viszont az, hogy a B-vitamin komplex készítmények hamar segíthetnek helyrehozni a fejbőrt, valamint a bőröd szépségén is javíthatnak.