Mi a szépség egyáltalán? Tökéletes alkat, tökéletes arc, tökéletes bőr? Vagy inkább a szépség belülről fakad? Olyan tulajdonságtoktól látunk szépnek, vonzónak valakit, mint a jóság, kedvesség, magabiztosság, sebzetlen lélek? Igaz e az, hogy mindenki szép, mindenkiben van valami szép?

Mitől szép egy arc?

Leonard da Vinci az aranymetszés elméletét alkalmazta, amikor megfestette a Monalisát. Az elmélet annyit tesz, hogy minél inkább igyekszünk egyensúlyt teremteni a szimetria és az asszimetria között annál szebnek látjuk a dolgokat. Ezért minél szimetrikusabbak valakinek a vonásai, annál inkább tölt el bennünket kellemes érzés, ha rátekintünk. A mai kor plasztikai sebészeit is igen foglalkoztatja a szépség mibenléte. DR. Julian De Silva plasztikai sebész az aranymetszés szabályaira hagyatkozva számítógépes program segítségével próbálta megállapítani, hogy kik a világon a legszebbek. Tízes listát állított fel arról, hogy kik a világ legszebb női.

Vajon mindenki, aki ezekre a nőkre ránéz, szebbnek tartja őket, vagy bármelyiket is a körülötte élő nőktől? Személy szerint engem jobban érdekelne egy ilyenfajta felmérés.

Ha vonzónak találunk valakit az egy szép, szimetrikus arctól van? Vagy egyéb tulajdonságok ismeretének hiányában inkább csak megcsodáljuk, az arcot, mint egy szép műtárgyat?

A szépség belülről fakad. Elgondolkodtató mondat.

Egyértelműnek tűnik a jelentése. De azt jelenti-e, hogy aki belül szép az kívül is szép, mitől szép? Vagy azt, hogy ha valakit a sors nem áldott meg mutatós külsővel attól még lehet kedves, jólelkű, értékes, szép ember? Értelmezés kérdése…

Földünkön más ás más az emberi szépség mércéje. Vajon a harmadik világ országaiban meghatározott szépségideálok, a zsiráfnyakú nők, akik életük végéig egyre szaporodó számú karikát viselnek a nyakukon, mennyire szépek egy európai szemnek? De mennyire tűnünk mi az ő szemükben szépnek a hozzájuk képest rövid nyakunkkal, világos bőrünkkel?

Mernünk kell élni saját adottságainkkal. Annyi különleges a szimetriától nagyon távol álló külsejű, szép ember él közöttünk. Egy furcsán ülő szempár, egy szeplős arc, egy kedves orr, de még az elálló fülek is széppé tehetnek bennünket. Sminkkel, arc „hibáinkat” javíthatjuk, elrejtetjük hajunkkal, de attól még azok vagyunk, akik vagyunk.

Mitől szép valaki? Magától! Mert megismételhetetlen, mert egyedi, mert nincs még egy olyan, mint ő. Meg kell tanulnunk elfogadni magunkat a külsőnket, akkor fognak minket is saját mivoltunkban elfogadni. Minden életkorban meg kell találnunk, látni kell magunkban a szépséget. A kor előrehaladtával nem leszünk kevésbé szép emberek, csak átalakulnak vonásaink. Szeressük magunkat, szeressük a testünket, arcunkat!

Mert egy biztos, ha nem is az aranymetszés elméletének fele meg arcunk, ha egészséget, ápoltságot sugároz, ha belsőnkből, ebből kifolyólag sugárzik valamiféle magabiztosság vonzóak és szépek leszünk.

Tetszett a cikk? Kövesd Facebook oldalunk, ahol nemcsak férfi és női arcápolás témákat érintünk.

Van egy tökéletes szemránckrém, amely pillanatok alatt ránctalan bőrt eredményez, mindezt káros hatások nélkül. Kattints, ha érdekel.