Megannyi reklámot látunk már nap mint nap, több száz féle kozmetikumot tolnak az arcunkba, ami már szinte elég bosszantó tud lenni. Egyrészt mert elbizonytalanodunk, hogy vajon melyik is a jó, a hatásos, másrészt mindig kitalálnak valami új érvet, hogy miért a legdrágábbat vegyük meg, holott nem biztos, hogy az a leghatékonyabb ráncok ellen.

 

Azonban a legfontosabb dologról megfeledkezünk: a külső ápolás mellett elengedhetetlen, hogy a bőrödet ellásd a megfelelő tápanyagokkal belsőleg is. Így képes lesz a védekezésre és a regenerálásra is. Az öregedést elsősorban belülről lehet lelassítani, a megfelelő vitaminok bevitelével.

 

A ránctalanító krém önmagában nem ér annyit, mintha közös erővel összedolgoznál vele. A várva várt eredményt úgy érheted el, hogy nemcsak a krém csoda összetevőiben bízol, hanem magadban is. Ha te is teszel az egészséges, szép bőrödért.

 

Az öregedés egyik fő okozója a sejtek oxidációja. A különböző káros behatások miatt, mint például napsugárzás, méreganyagok, alkohol, elszaporodnak a testben természetesen is jelenlévő szabadgyökök és nemcsak a semlegesítendő anyagokat támadják meg, hanem az egészséges sejteket is. Így gyorsabban öregednek a normálisnál. Ez a folyamat igaz a bőrsejtekre is. Ez ellen úgy tehetsz, hogy mérsékeled a bevitt káros anyagok mennyiségét, valamint ellátod a szervezeted kellő mennyiségű antioxidánssal.

 

Ismerd meg a három leghatékonyabb antioxidánst:

 

A-Vitamin

Ez a zsírban oldódó vitamin felelős a bőr egészségéért, a látásért és a szövetek növekedéséért is. Kétféle formában létezik: a retinol állati eredetű, a karotinoidok pedig növényből nyerhetők. Az A-vitamin forrásai a belsőségek, a vese, valamint a sütőtök, sárgarépa és a sárgabarack. Optimális fogyasztása nemcsak a ráncokat csökkentheti, hanem helyreállíthatja a bőr megfelelő zsíregyensúlyát, így a pattanások is eltűnhetnek. Mérsékelheti a bőr szárazságát is. 

 

E-Vitamin

Az egyik legerősebb antioxidáns a tokeferol, melynek fontos szerepe van a sejtfalak épségének megőrzésében, valamint a vérkeringés és az izmok normális működésében. Ezek a jellemzők teszik öregedésgátlóvá. Ez a vitamin is zsírban oldódik és a legfőbb forrása a növényi olajok, olajos magvak és a lenmag. Ha a szervezetben elegendő mennyiségű E-vitamin van, úgy a bőr puha és bársonyos lesz. C-vitamin egyidejű fogyasztása segítheti a felszívódását.

 

C-Vitamin

Ez a vitamin szükséges a kollagéntermelés folyamatához, valamint a bőr egészsége és szépsége szempontjából lényeges az antioxidáns hatása. Ez a fehérje felelős a sejtek rugalmasságáért, a kötő- és bőrszövetek feszességéért. 25 éves kor felett érdemes odafigyelni a megfelelő C-vitamin bevitelre, ugyanis a kollagénszint évről évre csökken. Főleg a zöldpaprikában, a citrusfélékben és a kiviben található meg. A dohányzás akadályozhatja ennek a vitaminnak a hatékonyságát.