Napjaink egyik szépítő csodaszereként tartjuk számon, azonban nem véletlenül: feltölti az ízületeket, a szem nyálkahártyáit, valamint a ráncos arcbőrt.

 

De mi is pontosan a hialuronsav?

 

A szépségipar és az orvostudomány már évtizedek óta eredményesen használja ezt a csodaszert. Ezt a savas vegyhatású molekulát a 30’-as években fedezték fel, és azóta több fajtáját is kifejlesztették. Míg a nagy molekulák a bőr felszínén fejtik ki hatásukat, addig a kisebbek a középső, illetve a mélyebb bőrrétegekben. Azonban mindkét típusra szüksége van a bőrnek.

 

A természetes eredetű hialuronsav alapanyaga tengeri élőlényektől származik, azonban a rezgőgomba kivonata és a kakastaréj is tartalmazhat ilyen anyagot. Ez a hialuronsav a kozmetikailag legelegánsabb változat.

Ezt követi a só formájú hialuronsav, valamint a keresztkötött fajta, ami a sima hialuronsavnál ötször nagyobb vízmegkötő és hidratáló hatással bír. Mindemellett felfedezték a hialuronsav elő vegyületeit is, amelyek a bőr természetes hialuronsav termelését belülről serkentik. 

 

Mára már olyan hialuronsav származékokat kísérleteztek ki, amelyek kimondottan a különféle formákban képesek feltölteni a bőr különböző rétegeit. Ez a speciális anyag egy természetes szénhidrát molekula, amelynek nagy tartományú vízmegkötő és vízmegtartó tulajdonságai vannak. Ez a szuper molekula képes a saját súlyának ezerszeresét vízben megkötni.

 

 Az emberi testben megtalálható hialuronsav mennyisége körülbelül 15 gramm, melynek harmada naponta lebomlik, így az emberi test hialuronsav tartalma folyamatosan csökken. Szervezetünkben kenőanyagként szolgálja a bőrt, az izmokat, a csontokat és még sok mást is.

 

A hialuronsav 56%-a a bőrben helyezkedik el, 35%-a az izmokban, csontokban, 9%-a az ízületi folyadékokban, valamint a sejtek közötti állományban. Mivel a legnagyobb arányban a bőrben lelhető fel ez a molekula, így csökkenése esetén az arcbőrön a legszembetűnőbb a hiánya. Az arcbőr volumene csökken, a bőr petyhüdtté, rugalmatlanná válik, és a megjelenő finomabb, majd mélyebb ráncok a legelfogadóbb nőket is zavarba ejtik.

 

Milyen esetben lehet szükségünk hialuronsav pótlásra?

 

Ha a hialuronsav szót meghalljuk, általában az idősebb korosztály jut azonnal az eszünkbe. Viszont nem csak az ő bőrüknek ránctalanítására való. Mindannyiunk szervezetében folyamatosan csökken a hialuronsav, így időnként pótolni kell az elvesztett mennyiséget. Ez a folyamat főleg a harmincas életévünkben kezdődik el, és az idő múlásával egyre csak fokozódik. E különleges anyag hiánya elsősorban a száraz bőrűeknél jelentkezik, de a zsíros bőrnek is szüksége van hialuronsavra. A különbség csak annyi, hogy míg a szárazbőrnél a bőr felsőbb rétegeibe kell bejuttatni, addig a zsíros bőrnél a bőr mélyebb rétegeit kell feltölteni.

 

Hogyan kell alkalmazni ránctalanításra a hialuronsavat?

 

Legyen szó száraz, vagy zsíros bőrről, mindkettőt hidratálni kell. Erre pedig a legalkalmasabb szer a hialuronsav, amely önmagában képes a bőr hidratálására és vízmegkötő képességének fokozására. A száraz bőrnek mindemellett szüksége van hidratáló krémre is. Így a legjobb választás az a kozmetikum, amely mindkettőt tartalmazza.

A hialuronsav használata biztosítja a vízhiányból eredő ráncok feltöltődését, kisimulását, valamint puhább és rugalmasabb bőrt varázsolhat. Növei a bőr vízmegtartó képességét, erősíti a bőr védőrétegét és felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben. Segíti a kollagén termelődését, valamint fokozza a többi bőrtápláló összevető hatását.