A C-vitamin elengedhetetlen a bőrápolásban, hiszen késlelteti a ráncok kialakulását, segíti a kollagéntermelést, halványítja a pigmentfoltokat, valamint visszaadja a bőr természetes szépségét.

Amennyiben táplált és rugalmas arcbőrt szeretnél magadnak, úgy elsősorban C-vitaminra lesz szüksége a bőrödnek, amit belsőleg vitaminnal, külsőleg pedig különféle szérumokkal tudsz pótolni.

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, így egész gyorsan ürül a szervezetünkből és külsőleg is érdemes alkalmazni, főleg ha nehezen regenerálódik a bőröd, hegek keletkeznek az arcodon pattanások után, valamint ha idő előtt megjelennek a mimikai ráncok, szarkalábak és egyre jobban mélyülni látszanak.

A C-vitamin késleltetheti a bőröregedés tüneteit, ugyanis ez a vitamin segíti a szervezet kollagén termelését, sejtmegújító képességével halványítja a foltokat. Mindemellett antioxidáns hatással is bír, így megakadályozhatja a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást.

Különböző szezonokban, valamint élethelyzetekben a táplálkozásunknak követnie kell a megnövekedett C-vitamin igényt, ugyanis ha szervezetünknek nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szüksége, úgy a bőrünktől, hajunktól vonhatja el a készletet. Amennyiben szervezetünk C-vitamin-hiánnyal küzd, úgy általában arcbőrünkön látszódik meg először; védtelenebb és kevésbé lesz ellenálló a káros környezeti hatásokkal szemben.

Így befolyásolja a C-vitamin bőrünk egészségét:

  • antioxidáns hatású, így nemcsak védelmet nyújt, hanem gyulladáscsökkentő hatással is bír
  • segíti a bőr kollagéntermelését
  • fényvédőkrém alatt alkalmazva növeli a fényvédelem hatékonyságát
  • segíti a pigmentfoltok halványítását
  • segíti visszaadni a bőr természetes ragyogását

 

Antioxidáns hatás

A C-vitamin képes felvenni a harcot a bőrkárosító szabadgyökökkel. Bár ezt a bőrkárosodást nem tudjuk teljesen elkerülni a minket ért káros, környezeti hatások miatt, mint például napsugárzás, szennyezett levegő, azonban ha a bőrünkbe juttatjuk a C-vitamint, sokat tehetünk az egészségünkért. Továbbá a bőrsejtekben történő DNS károsodás ellen is hatásos lehet, amelyekért a szabadgyökök a felelősek.

 

Kollagéntermelés

A C-vitamin nemcsak a ráncok ellen lehet hatékony, de még hosszútávon képes a bőröd természetes kollagén termelését is felturbózni. Ez azért lényeges, mert kívülről nehezen pótolható a kollagén.

 

Pigmentfolt halványítás

A pigmentfoltok eltüntetése meglehetősen nagy kihívás. Amilyen lassan alakul ki, olyan hosszadalmas folyamat eltüntetni is. Azonban a C-vitamin segíthet gátolni a pigmentek termelését szabályozó enzimet, a Tyrosinase működését. 

A C-vitamin antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően támogatja az egészséges sejtműködést, főleg a káros környezeti hatások esetében, az UV károk miatt megfakult, élettelen bőrt segíti ismét üdébbé és ragyogóbbá tenni.