A bőr teljes felülete 2 négyzetméter, ez a testünk legnagyobb szerve, valamint ez a legnehezebb is, 3 és 4 kg között van felnőttek esetében.

Ez regenerálódik a leggyorsabban. Minden nap 30.000 sejt hal meg és azonnal létrejön helyette új. A bőrünk 21 nap alatt teljesen megújul.

A bőrünk egy csodálatos precíz gépezet! A bőrápolás rendkívül fontos.

Három egymást követő réteget tartalmaz, mindegyik réteg különleges funkcióval rendelkezik.

  1. Az epidermis (felhám)
  2. A dermis (irharéteg)
  3. A hipodermis (bőralja)

Főként melanint, egy olyan pigmentet tartalmaz, amely megvédi a bőrt a napsugárzástól, ezt követi egy speciális sejtréteg, a keratinociták, ezek egyfajta kötőanyagot bocsájtanak ki, amely védőréteget képez a bőr felszínén.

Az irharéteg a felhám és a bőralja között található. Vér áramlik benne és az irha táplálja a felhámot. Ez felelős a bőr rugalmasságáért és hajlékonyságáért, az elasztin rostoknak köszönhetően, tartósságáért, a kollagén rostoknak köszönhetően.

Glükozaminglikánokat is tartalmaz, amelyek szivacsként működnek és megkötik a vizet. A bőralja a bőr legmélyebb rétege. Adipocitákat (raktározósejteket) tartalmaz, amelyek tárolják a zsírt, így energiaforrássá teszik a bőralját. Így ez hőraktár, rázkódáselnyelő réteg, és szigetelőrétegként megvéd minket a hidegtől.

A bőr, szervezetünk első számú védőrétegét jelenti a külső hatások ellen.

Megvéd a vegyi támadásoktól, oldószerek, mosószerek hatásától, és olyan fizikai támadásoktól, mint a meleg, hideg, vagy a páratartalom. Szintén megvéd a mikrobáktól.

Bőrünk lehetővé teszi számunkra, hogy tapintással érzékeljük környezetünket, köszönhetően a a benne található idegvégződéseknek. Az érzékenysége mesél nekünk a hőmérsékletről, figyelmeztet fájdalomra vagy dörzsölésre.

A normál bőr finom higiéniai termékeket igényel, amelyek gyengéden óvnak és tisztítanak, megőrizve a bőr sugárzó egészségét. Akkor is, ha az ilyen fajta bőrnek nincsenek hiányosságai, szükséges tisztítani, védeni, hidratálni naponta.

Bőrünk változik az életkorral. Születéskor még nem érett, törékeny és még építi saját magát.  Emiatt könnyen alulhidratálttá válik. Idővel kialakul a végső szerkezete.

bőrápolás

Várandóság alatt striák (terhességi csíkok) jelennek meg, a bőr nagyon gyorsan megnyúlik, és a kollagén rostok elszakadnak.

Menopauza során kb. 50 évesen, a bőr elvékonyodik, szárazzá válik és megjelennek az első ráncok, majd egyre több lesz.

Májfoltok jelenhetnek meg. A bőr valamennyit veszít a rugalmasságából és az alakíthatóságából. Az évszakok is befolyásolják a bőrt. A téli szezon szintén hatással van a bőrre. Télen a bőr különösen alulhidratált. Csökken a faggyútermelése, ezért kiszárad és törékeny. Az első, ami télen szenved, a kéz és az arc bőre.

A tavasz fordulópont, a száraz téli hideg és a nyári meleg között. A bőr tud lélegezni és napozni. Tavasszal, amikor a pollen és az allergia megjelenik, az is irritációt okozhat.

Nyáron a bőr újra ragyogó és élettel teli a nap hatására. De óvatosnak kell lennünk. A túlzásba vitt napozás által UV sugarak is érik bőrünket. Bőrünk sokkal hajlamosabb a kiszáradásra. Alulhidratálttá válhat, kiszáradhat és megrepedhet.

Csak úgy mint a tavasz, az ősz is fordulópont. Bőrünk felkészül a télre. Ismételten ki van téve az állandó súrlódásnak.

Hogyan jelennek meg a ráncok?

Az irhában valamint felhámon keletkeznek. Mindig úgy kezdődik, hogy csökken a felhám vízmegtartó képessége, ami nagyon finom ráncosodást okoz.

Ezzel egy időben a hypodermis zsíros rétege fokozatosan eltűnik, ami nagyobb ráncokat eredményez. Végül az irharéteg is érintetté válik: az elasztin és a kollagén rostok megritkulnak, a bőr veszít a ruganyosságából, kezd megereszkedni és mindenhol ráncok alakulnak ki. Ezért is fontos a bőrápolás.

7 bőrápolás tanács, hogyan tudunk vigyázni a bőrünkre?

  1. A bőrápolás a tisztítással kezdődik. Annak érdekében, hogy a bőr finom egyensúlya ne sérüljön, használj speciálisan kialakított tisztítót, ami gyengéden gondoskodik a bőrödről.
  2. A bőr közvetlenül a szem körül tízszer vékonyabb, mint az arc többi részén. Tisztítására válassz nagyon finom, gyengéd terméket. Egyszer vagy kétszer egy héten használj megfelelő bőrradírt.
  3. Legyen egyszerre hatékony és kíméletes.
  4. Az irhának 70 %-a víz, míg a felhámnak 15 %-a. Annak érdekében, hogy fenntartsuk a megfelelő hidratáltságot, fontos, hogy olyan nappali hidratáló krémet válasszunk, amely segít a bőr vízháztartását egyensúlyban tartani.
  5. Évszaktól függetlenül olyan nappali krémet válassz, ami tartalmaz fényvédőt. Ez mérsékelni fogja a nap káros sugarainak hatásait, ami gyorsítja az öregedést.
  6. Amint úgy érzed, hogy szükség van rá, használj ajakbalzsamot is. Alkalmazd újra, ahányszor csak szükségessé válik.
  7. Végül, ne felejtsük el éjjel is táplálni a bőrt, egy jó éjszakai krémmel megadva neki azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van.

Forrás: William Amzallag

Tetszett a bőrápolás cikk? Kövesd Facebook oldalunk

Olvasd el cikkünk az Instantly Ageless 2 perc alatt ható ránctalanítóról.