A ráncok képződése általában a húszas és harmincas éveink között indul meg és ötven éves korunk körül kezd egyre látványosabbá válni. Bár azt gondolnánk, hogy ezért főleg a genetikai adottságaink a felelősek, azonban máshol kell tapogatóznunk; apró figyelmetlenségek, káros szokások könnyen okozhatnak mélyebb ráncokat.

 

De mit tehetsz azért, hogy minél később jelenjenek meg az első ráncok?

 

Ne felejts el nyáron naptejet használni

 

Még mindig sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem használnak naptejet, abban bízva, hogy így hamarabb lebarnulnak. Azonban a megfelelő védelem elengedhetetlen az egészséges bőr számára. Mindig használj naptejet, ha szebb bőrszínt szeretnél kapni, így megelőzheted a korai ráncosodás és a pigmentfoltok jeleit.

 

Kerüld el a súlyingadozást

 

Bőröd rugalmasságát erősen befolyásolja a súlyod ingadozása, ugyanis a nagymértékű fogyástól a bőröd könnyen elvékonyodhat, szárazzá és sérülékennyé válhat. Bizonyos idő után az arcbőröd már nem tudja követni az alatta található zsírréteg arányának változását, így megereszkedhet, ezáltal a korodnál idősebbnek tűnhetsz. Hogy ez ne következzen be, sportolj rendszeresen, táplálkozz egészségesen és ápold a bőrödet a megfelelő kozmetikumokkal.

 

Ne dohányozz

 

A dohányzás az egyik legerősebb kiváltó oka a ráncok keletkezésének. Ugyanis a cigaretta úgy lassítja a kollagéntermelést, hogy akadályozza a C-vitamin felszívódását. A C-vitamin pedig elengedhetetlen a kollagén termeléshez.

 

Ügyelj az étkezésre és a folyadékbevitelre

 

A vitaminszegény táplálkozás és a kevés folyadék fogyasztása által a bőrünk gyorsabban elveszítheti rugalmasságát, így teret engedve a ráncok kialakulásának. A bőr ragyogását főleg az A-, a C-, és az E-vitaminok segítik elő. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek is fiatalosabbá varázsolhatják a bőrt, a megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratál.

 

Kerüld a cukros dolgokat

 

A cukorról legtöbbször a súlyfelesleg jut eszünkbe, azonban más hátrányai is vannak, ha túl sokat fogyasztasz belőle: idővel veszíthet a bőröd a rugalmasságából. A hosszútávú nagy cukormennyiség fogyasztása káros hatással bír a bőrben lévő kollagénra és elasztánra, így korai ráncok megjelenését idézheti elő.

 

Ne fogyassz rendszeresen alkoholt

 

Köztudott, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás nem csak a bőrünket károsíthatja, hanem más szervünket is. Azok az emberek, akik folyamatosan, napi szinten űzik ezt a káros szokásukat, akár 20-30 évvel is idősebbnek tűnhetnek a koruknál. Az alkohol azért ennyire káros, mert elvonja a vizet a szervezettől, ami a bőr kiszáradását okozhatja, így előídézve a pattanásokat, ráncokat és más bőrhibákat is.